În cabinetul nostru se realizează operații de mică chirurgie. În ziua în care animalul va fi operat, se recomandă efectuarea analizelor de sânge (hematologice și biochimice) deoarece anestezia implică anumite riscuri, indiferent de vârstă sau de sănătatea animalului. În funcție de rezultatele analizelor, animalul primește acordul de a intra în operație, fie intervenția se va amâna până când sănătatea acestuia îi va permite.
1.Procedura chirurgicală
1.1.Vizita preoperatorie
Se efectuează înainte de majoritatea intervențiilor chirurgicale. Ne permite să verificam starea de sănătate a animalului dvs. de companie, să va explicam motivele interventiei chirurgicale precum si progresul și consecințele postoperatorii. Apoi, putem face o estimare a costului intervenției și a îngrijirii asociate.
1.2. Pregătirea preoperatorie
Animalul trebuie să urmeze o dietă neagră (fără apă și fără mâncare) cu 12 ore înainte de intervenția chirurgicală. În funcție de medicația preanestezică/anestezică, anumite substanțe pot provoca voma, existând riscul de asfixie sau aspirație pulmonară a conținutului alimentar.
1.3. Pregătirea operației
Pentru a minimiza riscurile septice (risc de infecție), o atenție deosebită este acordată preparării pacienților noștri: tunderea zonei, curățarea cu alcool și utilizarea unei soluții dezinfectante.
1.4. Anestezie
Orice intervenție chirurgicală necesită anestezie. Pentru a minimiza riscurile asociate acestei anestezii, vă recomandăm un protocol precis:
- analiza pre-anestezie: un test de sânge face posibilă analiza funcționării principalelor organe interne, detectarea posibilelor probleme și adaptarea protocolului anestezic în funcție de acestea.
- fiecare animal este cântărit cât mai exact posibil, pentru a adapta perfect dozele de anestezic utilizate.
1.5. Gestionarea durerii
Acordăm o atenție deosebită eliminarii durerii prin injectarea de analgezice înainte sau în timpul intervențiilor chirurgicale. Aceste produse potențează efectul anestezic și reduc dozele. În plus, ele permit o trezire mult mai ușoară și o recuperare mai rapidă. Putem reduce timpul de spitalizare și astfel să vă recuperați mai repede animalul de companie (de obicei, pacienții sunt internați pentru o singură zi și se întorc în aceeași seară).
2.Postoperator
După trezirea din anestezie, animalul are nevoie de câteva ore până își revine complet. De aceea, acesta trebuie să fie supravegheat în permanență, se evită suprafețele înalte (pat, fotoliu, canapea) existând riscul de accidentare. Hrana și apa vor fi sistate câteva ore după operație, în funcție de recomandarea medicului.
În unele cazuri, animalul poate fi externat fără pansament, uneori este prevăzută o protectie și, uneori, este necesară o toaletare a operației. În cazul în care animalul este externat cu un pansament, schimbarea acestuia este de obicei programată în termen de 1-3 zile de la intervenția chirurgicală.
Firele sunt îndepărtate la 14 zile după operație. În multe cazuri, utilizăm fire resorbabile, ele se dizolvă singure după 3 până la 4 săptămâni.
În majoritatea cazurilor, animalului i se administrează de obicei tratament antibiotic timp de cel puțin 3 zile. Dacă este necesar, prescriem si un tratament pentru a gestiona durerea asociată interventiei chirurgicale.