Vaccinari

Este o metodă de imunizare  activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.

Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăți antigenice, care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. Practic, organismul este “educat” să recunoască tulpinile virale și să își creeze o “armată” de anticorpi care să lupte în viitor cu patogenii respectivi.

!Deoarece vaccinul constituie un factor de stres pentru organism, recomandăm ca animăluțul să fie deparazitat, iar starea lui de sănătate să fie corespunzătoare (vioi, jucăuș, apetit prezent, scaun tare)!

Căței:

În cazul cățeilor, schema de vaccinare se începe la vârsta de 6 săptămâni și cuprinde 4 administrări, la distanță de 2 săptămâni. Bolile împotriva cărora se face imunizarea au o morbiditate și o mortalitate crescută, iar fară tratament pot fi letale: parvoviroză, jigodie (distemper sau boala Carre), hepatita infecțioasă, parainfluența canină.

După încheierea schemei de imunizare, se face vaccinarea antirabică și cea împotriva leprospirozei, moment în care se aplică microcipul (vezi pagina Microcipari) și se înregistrează în R.E.C.S. (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân).

Vaccinarea anuală implică administrarea unui vaccin polivalent, alături de cel antirabic.

Pisici:

În cazul pisicilor, schema de vaccinare o începem la vârsta de 9 săptămâni, cu rapel la 3 săptămâni. După vârsta de 12 săptămâni se face vaccinarea antirabică. Bolile împotriva cărora se face imunizarea au o morbiditate și o mortalitate crescută, iar fară tratament pot fi letale: rinotraheita virală, calciviroza şi panleucopenia.

Vaccinarea anuală implică administrarea unui vaccin polivalent, alături de cel antirabic